RÓLAM

AMI A SZÍVEMEN,
AZ AJKAIMON.


KI MINEK GONDOL, AZ VAGYOK ANNAK…

Ki minek gondol, az vagyok annak… 
Mért gondolsz különc rokontalannak? 
Jelet látsz gyűlni a homlokomra: 
Te vagy magad, ki e jelet vonja.

S vigyázz hogy fénybe vagy árnyba játszik, 
Mert fénye-árnya terád sugárzik. 
Ítélsz rólam, mint bölcsről, badarról: 
Rajtam látsz törvényt sajátmagadról.

Okosnak nézel? Hát bízd magad rám. 
Bolondnak nézel? Csörög a sapkám. 
Ha lónak gondolsz, hátamra ülhetsz; 
Ha oroszlánnak, nem menekülhetsz.

Szemem tavában magadat látod: 
Mint tükröd, vagyok leghűbb barátod.

Weöres Sándor: Rongyszőnyeg 127

Helló, kedves érdeklődő!

Köszöntelek az oldalamon, Ajkai Móni vagyok.


Mó.

intuitív & imázs coach, a HOLIDAY studio társtulaja és kreatív producer vagyok. Kilenc éve dolgozom a divatszakmában, ebből lassan három éve vagyok coach. Számomra mindig fontos volt, hogy egy fotóval egy történetet is elmeséljünk. Így a divatszakmán át a művészetek irányába sodródtam. Mondhatom így, ugyanis nem tudatosan hoztam a döntést, merre veszem az irányt. Inkább hívott egy belső hang az önkifejezés fontossága felé. Az én égi ajándékaim a látás, az érzés és a kíváncsiság. Úgy gondolom, ezek olyan dolgok, amivel segíthetem a művészek, alkotók és kreatívok útját. Bár mindig is foglalkoztatott a mélyülni vágyás, egészen későn, csak néhány éve, az irodalomban és a filozófia-esztétikában találtam meg erre a lehetőséget. Célom, hogy értéket teremtsek, mindig érdekelt az emberi jellem. Mégis mindezek előtt, ösztönösen indult el bennem a gondolat: kell, hogy legyen valami több a szépség mögött, mint a puszta, poros felszín.

Egészen más érzés felölteni egy karaktert a kamera előtt, mint saját magamat adni. Bizonyos értelemben nehezebb sebezhetőnek lenni, ami elsőre félelmetes, de szerintem pont ettől lesz valami igazi. Tizenhét éves koromban kaptam egy üzenetet az iwiwen, hogy lenne-e kedvem modellkedni. Belevágtam. Az utazások, az izgalmas munkák, a pozitív megjegyzések, a különböző kultúrák, nyelvek, új emberek megismerése csodálatos, új perspektívát nyitott. De aki modellkedésre adja a fejét, az rengeteg kritikával is szembesül a jó dolgok mellett. Tizenévesen nem olyan könnyű ezt tudatosítani, így hosszú időre elhittem, nem vagyok elég. Ennek hatására elsodort a külsőségekkel való foglalkozás, ennek végére egy baleset tett pontot. Húszéves koromban elütött egy taxi, repültem egy nagyot. Eltört a farokcsontom és agyrázkódást kaptam, néhány zúzódással gazdagodtam. Másnap reggelig nem volt biztos az sem, hogy fogok-e tudni járni. Hál’ Isten tudtam. Az orvos ekkor úgy fogalmazott, hogy az őrangyalom kapott el. Ez eléggé új alapokra helyezte az életfelfogásomat. Másfél évig tartott fizikálisan teljesen felépülni. És akkor még ott volt a PTSD-t követő traumafeldolgozás: valójában csak néhány éve kotortam elő a szőnyeg alól a történteket, és kezdtem szembenézni ennek lelki hozadékaival. Eljött az idő, hogy átgondoljam, mit is szeretnék az életemtől. Nem bánom, hogy más irányba indultam, mert akkor már egy ideje megfordult a fejemben, a modellkedés nem az én utam. A szépség iránti vonzalomnak így is maradt helye az életemben, sőt. Egyre erősebben foglalkoztatott, hogy mi határoz meg minket a külső szépségen túl és miből fakad a belső szépség. A tizennyolcadik születésnapomra például fényképezőgépet kértem, hogy portrékat készíthessek. Sajnos akkoriban nem volt elég bátorságom másokat felkérni modellnek. Minő véletlen, hogy egy csodálatos ember lett a férjem, aki nem mellesleg fantasztikus fotós. 🙂

Hiszem, hogy minden okkal alakul úgy, ahogy. Az energia így is, úgy is utat tör magának: a MONOLOG METHOD egy karantén-ötlettel indult , bár a coach képesítésem már 2018-ban megszereztem. Akkor önismereti és fejlesztési célzattal mentem, nem gondoltam, hogy szakmailag ilyen fontos mérföldkővé válik. Egy jól felépített rendszerben olyan témakörökön megyünk végig, mint az empátia, az intimitás, a sebezhetőség, az ego, az elégedettség, az elfogadás, a felelősség, a rendszer, az asszertivitás, az intuíció, a tudatosság, az önismeret, a hit, a kapcsolódás, a hála vagy a bölcsesség. Mindig is vonzottak a művészetek, sokat rajzoltam, évekig zeneiskolába jártam, táncoltam, kislányként otthon is előadásokat tartottam. Enyhe entertainment szindróma 🙂 Az önkifejezés nagyon fontos számomra – másoké is. Elsősorban a kreatív és művészeti ágazatokban tevékenykedők útját segíteni az én feladatom. Ez egyfajta intuitív tehetséggondozás, amit akár a hozzám érkezők aztán az egyéni imázskialakításban is hasznosíthatnak.

Nem jönnek mindig könnyen a szavak, néha erőltetetten kezdődik, de aztán beindul a dolog. Írásban sokkal jobban lehet rendszerezni a gondolatokat, ráadásul önreflektív, gyógyító folyamat. Amikor papírra vetem a céljaimat, megerősödik bennem a szándék, hogy elérjem őket. Azt tapasztalom, sokan szenvednek attól, hogy nem képesek szeretni magukat. Mintha ennek az lenne a feltétele, hogy milyen eredményeket értünk el. Pedig a szeretet egyszerűen csak a létezésből fakad: megérteni, hogy az élet kincs, amiben mi döntjük el, hogyan élünk, vagy szenvedünk.

Az én szerepem ebben csupán őszinte figyelmet adni és kérdezni. Csodálatos érzés végigkísérni és szemtanúja lenni ülésről ülésre a változásnak. Amikor körüljárjuk azokat a témákat, amik elmélyíthetik az önismeretet, megerősíthetik az önelfogadást, foglalkozunk az énidővel és érintjük a szépségápolást is. Ez mind újabb lehetőség az önmagunkkal való kapcsolódásra, öngondoskodásra és testtudatosításra. A coaching folyamatot egy portréfotózással zárjuk. Szeretném, ha számodra örök emlék maradna, milyen, amikor jól vagy. Itt már csak történik, hogy ráérzel az önazonosságodra. A fotókat Ajkai Dávid készíti. Őt mindig a személyiség, a lélek ragadja meg valakiben, és ezért képes meglátni az illető legjobb verzióját. Nem tesz különbséget, mindenkit a legcsodálatosabb, legigazibb valójában kap el – és a végeredménnyel gyakran az alanyait is meglepi.

Az életemben fontos szerep jut a csendnek. Amennyire extrovertált (58%) vagyok, annyira introvertált (42%) is: igénylem, hogy legalább néhány órát egyedül is legyek. Ez ma már luxus, pedig nem lenne szabad hagyni, hogy a mentális egészségünk háttérbe szoruljon. Odafigyelek a saját gondolataimra, érzéseimre, ami nem is olyan könnyű a pörgésben és az információáradatban. A külső zajban a befelé figyelés már-már művészet. Ilyenkor tudok ráhangolódni a saját igényeimre. Ebből a középpontból jó meghallgatni másokat, mert a véleményük már nem felülírja az enyémet, hanem inkább új perspektívát mutat.

Mindenkinek megvan a maga csomagja, és fontos, hogy az arc mögött ott legyen egy történet is. A kezdeti feszültséget levetkőzve megmutatni azt, aki vagy, felszabadító érzés. Amikor a legjobb dolog reggel a tükörbe nézni, egy jó alvás után. Azt hiszem, mindannyiunknak érdemes lenne néha a szeretet szűrőjén látni, miközben a belső hangunk is mindig jól hallható maradna.

kreativitás • önkifejezés • érzékenység • bizalom
• nyitottság • belső képességek

Erre specializálódtam. Azzal, hogy elkezdtem keresni a szépséget, minden formájában, érdekes információkra bukkantam: a görögöknél a fogalom nem csak a külső, hanem a belső tulajdonságokat is jelentette. A reneszánsz felfogásban a harmóniát, míg az új korban a természetességet kapcsolták hozzá. Úgy éreztem, megtaláltam, ami számomra fontos benne: az érdek nélküli szépséget, vagyis a feltétel nélküli szeretetet.

Egy olyan világ részei vagyunk, ami túlzóan kifele él, és kevésbé ad vissza önmagának. Vajon hányan vannak, akik le mernek ülni önmagukkal, hogy meghallják igényeiket a hatalmas, külső zajban? Hiszen a szépség sokkal mélyebben gyökerezik, mint a neszesszerünk alján megbúvó alapozó. A szívünk mélyéig hatol, és minden áldott reggel megkérdezi, hogy szereted-e azt az embert, akit a tükörben látsz? A válaszod pedig a szemedben csillog. A mentális egészség nem szabadna, hogy luxusnak számítson, hiszen megérdemled, hogy boldog és kiegyensúlyozott életet élj. Hogy tudd, milyen eszközökkel vagy képes megbirkózni a nehézségekkel, ha valamilyen ok folytán, ezeket nem sajátítottad el.

Amennyi kihívás elé állított az élet, pont annyi mindenért vagyok hálás. Ennek a belső utazásnak köszönhetem, hogy elindultam az önismeret és tudatosodás útján. Még most is rajta vagyok, és mindig is leszek:


Válj azzá, akire szükséged volna.

Erre a hibáinkból tanulva leszünk igazán képesek. Hogy saját magunk számára álljunk rendelkezésre. A coaching nem arról szól, hogy mindent tökéletessé varázsolj az életben. Hanem arról, hogy a saját életed főszereplőjévé válj, és a lehető legjobb módon kezeld a jót és a rosszat. Remélem téged is kísérhetlek az életed ezen szakaszán.

Szakmai sikerek

2016-ban Ajkai Dávid, fotóssal (férjemmel) közösen, olyan világhírű magazinokkal és márkákkal dolgozhattunk együtt, mint a Numéro, Harper’s Bazaar, Vogue, márkákkal, mint az Yves Saint Laurent, Chanel, Armani vagy Omorovicza, illetve volt szerencsénk együttműködni olyan csodálatra méltó és inspiráló személyekkel, mint Alexa Chung, Palvin Barbara, Mihalik Enikő, Rajzák Kinga, Odett, Mádai Vivien, Tenki Réka, Tompos Kátya, Juhász Anna, Kiss Tibi, Nagy Zsolt, Pásztor Anna vagy Epres Panni.

hello@ajkaimon.com
+36 70 422 4416

Ha még kíváncsi vagy:

%d blogger ezt szereti: